PINHOLE-KAMERA DIY

Halloder nemmen så lenge siaaa duuuuuuuuuu

Siden sist...hm. Jeg har vært hjemme og vært med min allerbeste familie og verdens fineste kjæreste. Dette har jeg typisk nok ingen bilder av, men hadde iallefall en superfin helg hjemme. Selvom den gikk sinnsyyyykt fort. 

Det jeg egentlig ville snakke om var et prosjekt vi hadde forrige uke. Da lagde vi pinholekameraer av kakebokser! Tenkte jeg bare skulle dele kjapt hvordan man kan lage og bruke sitt eget :-) 

For å lage trenger du:
Kakeboks i metall med lokk
Gaffateip
Cola-boks
Sandpapir
Svart spraymaling
Superlim
Saks
''Pinner'' til å støtte fotopapiret inni boksen
Tegnestift 
Fotopapir til måling 

Fremgangsmåte:
1. Klipp ut en relativ stor bit av colaflasken og puss bort all fargen med sandpapir. Lag et pittelite hull i midten (så lite som mulig) med en tegnestift.
2. Klipp en mindre firkant i kakeboksen (viktig å plassere denne slik at den kommer i midten av fotopapiret, mål dette opp på forhånd) og fest metallfirkanten fra colaboksen fast med gaffateip slik at hullet kommer i midten av firkanten i kakeboksen. 
3. Fest pinnene slik at fotopapiret bare kan skli ned i boksen og sitte fast men likevel lett tas opp igjen. 
4. Spraymal hele boksen og lokket sort. Dette er slik at det ikke blir lysrefleksjoner i boksen for da blir bildet ødelagt. 
5. Lag en dør eller en lukker som det heter på fotospråket i firkanten der hullet er. Gjør dette slik at det er lett å ta opp og igjen. Gaffateip fungerer godt.

For å ta bildet trenger du:
ET MOTIV LOL
Kjemikalier
3 vannbad
Fotopapir (nb: spesialpapir som kan bestilles her.)
Mørkerom (mørkt rom med rødlys)
Klyper

Bland vannbad på forhånd. 1 fremkaller, 1 stopp og 1 fix. Står mer om dette på nettsiden med fotopapir. Bruk forskjellige klyper til forskjellige vannbad

1. Slide et fotopapir ned i boksen. Lukk lokket(VIKTIG).
2. Finn et fint motiv å ta bilde av. En bygning, et tre whatevs. Åpne lukkeren. La kameraet stå helt stille i noen minutter (naturlig sollys ca 1-2 min.) Lukk igjen lukkeren.
3. Ta med boksen/kameraet til mørkerommet. Åpne forsiktig og ta ut fotopapiret.
4. Ta klypen til fremkaller og la den stå til du ser motivet komme fram. MAGIC! Pass på at du ikke lar det være oppi for lenge for da kan hele bildet bli ødelagt. Legg det fort i stopp vannbadet og la det ligge i noen sekunder. Legg så bildet over i fix og her lar du den ligge såpass lenge som du vil at bildet skal vare. Det er lurt å la den ligge i 5-10 min for så å heller scanne og printe ut en ny etterpå. Bildene varer ikke evig og kan bli ødelagte.
5. Skyll bildet i vann og heng det opp til det tørker.
ALL DONE!

TIPS:
- Runde kakebokser gir fisheye effekt mens firkantet kakebokser gir vanlige bilder.
- Portett er vanskelig ettersom lukkertiden blir på flere minutter og personer vil bli skurrete.
- Ikke beveg kameraet mens lukkeren er åpen.
- Ta bilder ute i naturlig lys. Da bruker det mindre tid og man er mer sikker på at bildet blir bra. Altså 1-2 minutter.
- Blir bildet svart er det overeksponert (for lyst) og blir det hvitt er det undereksponert (for mørkt)
- Bildene blir inverterte. Altså det hvite er egentlig svart og omvendt. Derfor også lurt å scanne det inn på PC og redigere om.
- Lys fra vindu inn i rom kan gi fin effekt på disse bildene. Regn med at kameraet kanskje må stå opptil 5-10 minutter i forhold til lyset.
- Prøv deg fram!! Ingen er flinke første gangen. Mitt ble helt sort.  

 Sånn ser da mitt kamera ut! Tenker det blir noen fine julegaver med dette :-) Vi har jo fri bruk av mørkerommet og fotopapir! Diggz.


Og dette ble mitt resultat. Vi hadde jo i oppgave å ta portrett uheldigvis, men likevel utrolig kult at dette er tatt med en kakeboks, litt gaffateip og noen kjemikalier. Fisheye effekten her er jo også kul på bygningen bak. Den ufokuserte personen ser jo også nesten ut som et litt moderne spøkelse som tar selfie med skolen også. Haha. Det blir liksom kunstnerisk med en gang, selvom det ikke er meningen. Og det liker jeg. 

Det er kanskje ikke alle som har tilgang eller råd til kjemikalier, mørkerom og papir osv. Men for Ilford A4 og A5 koster det under 200 kr og det er lurt og kjøpe a5 papir ettersom det burde/skal scannes og man kan printe det ut igjen i større format. Mørkerom er jo også bare å ta av lys og ha 1 eller 2 lys med rød tape over. Usikker på hvor man får tak i kjemikaliene men regner med man får tak i dette på fotobutikker eller lignende. Men nå vet dere iallefall hvordan man lett kan gjøre dette selv! Og det er egentlig litt fett i seg selv. 

Eller HUR?

Skriv en ny kommentar
hits